Begeleid Rijden

Begeleid Rijden

De proef Begeleid Rijden (2toDrive) is definitief ingevoerd. Dat betekent dat rijinstructeurs  rijles B mogen geven aan 16,5 jarigen. De rijschoolbranche krijgt er naar verwachting het komende tijd tienduizenden 16,5-jarige kandidaten bij door de maatregel.

Rijschoolbranche
Begeleid rijdenOm een eventuele plotselinge toestroom van leerlingen van examenkandidaten in de rijschoolbranche en het CBR in te dammen, mogen alleen leerlingen geboren na 1 november 1994 op 17-jarige leeftijd examen doen bij het CBR. BBL-leerlingen die voor beroepschauffeur leren mogen wel praktijkexamen doen als zij al 17 zijn bij start van het experiment.
Jongeren die nu al 17 zijn, kunnen dus wel alvast met de praktijklessen beginnen. Zo kunnen ze zonder tijdsdruk de rijopleiding voltooien en kan bijvoorbeeld op de 18e verjaardag het CBR praktijkexamen ingepland worden.

Tussentijdse Toets
De minimale leeftijd voor de Tussentijdse Toets wordt in november verlaagd naar 16,5 jaar. Verder wordt de geldigheid van het theoriecertificaat B verlengd van 12 naar 18 maanden. Alle WRM-bevoegde rijinstructeurs mogen geregistreerd worden als begeleider. Overige begeleiders moeten minimaal 27 jaar oud zijn en minimaal 5 jaar in bezit zijn van een geldig rijbewijs.
Het CBR stelt aparte capaciteit beschikbaar voor het afnemen van examens van 17-jarigen; 750 per week. Daarmee kunnen maximaal 39.000 jongeren het eerste jaar meedoen aan de proef.

Rijschoolbranche
De rijschoolbranche is erg blij met het besluit van de Tweede Kamer, laat Bovag-woordvoerder Gijs Bosman weten.”Gelukkig is de toekomst van de Tussentijdse Toets en de RIS-Toetsen veilig gesteld. Nu rijinstructeurs ook als begeleider op mogen treden, zijn onze bezwaren weggenomen.”
Bovag drukt alle rijschoohouders op het hart zich goed te informeren over de nieuwe regels. “Wij zullen daarvoor enkele bijeenkomsten gaan organiseren”, vertelt Bosman. “Want het is belangrijk dat iedereen zich goed voorbereidt.”

Proef Begeleid Rijden
Ook branchevereniging VRB kijkt met belangstelling uit naar de proef. VRB-secretaris Willy van Summeren verwacht een tijdelijke piek in het aantal leerlingen. Hij ziet daarin echter ook een risico voor de rijschoolbranche. Zeker als de proef niet slaagt en vervolgens beëindigd zou worden.
“Er zal een tijdelijke hoos van kandidaten komen, die na een jaar zal verdwijnen. Bij stopzetten van de proef of als de proef niet definitief wordt zal het aantal kandidaten voor het B-examen drastisch dalen, omdat we al een groot aantal niet-achttien jarigen hebben opgeleid voor hun rijbewijs”, zegt Van Summeren.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *